Themafonds Kastelen & Historische Buitenplaatsen

Nederland telt veel monumentale kastelen en historische buitenplaatsen. Op deze bijzondere plekken kunnen bezoekers genieten van de historie, architectuur en omliggende tuinen en parken. In hun lange bestaan hebben de monumenten al veel stormen en extreme omstandigheden doorstaan. Om steun, kennis en innovatie voor het behoud van onze kastelen en buitenplaatsen te bevorderen, hebben Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) en het Cultuurfonds de krachten gebundeld en het themafonds opgericht. Doe mee en steun ons unieke erfgoed!

Actuele bedreigingen

Kastelen en historische buitenplaatsen vormen grote complexen met een veelzijdigheid aan onderdelen, zoals gebouwen, parken, tuinen, interieurs en (kunst-)collecties. Al deze onderdelen hebben speciale zorg en herstelaanpak nodig.

In het dagelijks beheer wordt voor deze onderdelen vaak een beroep gedaan op vrijwillige krachten. Het begeleiden van deze vrijwilligers en het beheer van de verschillende onderdelen vergt veel kennis, draagvlak en ook geld. Daarbij vragen actuele bedreigingen zoals de Covid-19-crisis en extreme weeromstandigheden extra tijd en zorg.

Houd historisch erfgoed levend

Het Themafonds wil innovatieve projecten die inspelen op deze actuele thema’s en bedreigingen stimuleren met een bijdrage. Door dit soort projecten te steunen, helpen we samen de kastelen en historische buitenplaatsen levend te houden en een groeiend publiek enthousiast te maken voor dit unieke erfgoed.

Streefbedrag

Het Cultuurfonds en Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) leveren samen het benodigde startbedrag voor het Themafonds van 50.000 euro. Het streefbedrag vanuit donaties is jaarlijks 10.000 euro. Zodra dit doel is bereikt, zal het Cultuurfonds dit bedrag verdubbelen naar 20.000 euro. Hiermee is het voortbestaan van het Themafonds gegarandeerd, zodat we over de loop van meerdere jaren steeds meer innovatieve projecten kunnen steunen met een bijdrage.

Doneer

Doe mee en help het streefbedrag van 10.000 euro te halen: doneer aan Themafonds Kastelen & Historische Buitenplaatsen.

Studiedag

De kennis over kastelen en historische buitenplaatsen delen we graag. Tijdens de jaarlijkse studiedag voor donateurs die we in het najaar van 2020 organiseren worden actuele thema’s en bedreigingen besproken. Aan de hand van projecten zal dit worden toegelicht. De dag vindt plaats bij een door het Cultuurfonds ondersteund kasteel of buitenplaats. 

Voor welke erfgoedprojecten zet Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen zich in?

Hieronder enkele voorbeelden van projecten die vanuit het Themafonds ondersteund kunnen worden.

Publieksbereik: Publieksbereik- en toegankelijkheid zijn belangrijk voor het voortbestaan van kastelen en historische buitenplaatsen. Innovatieve projecten, zoals het opstellen van een audiotour door het park of de tuin, bieden een oplossing voor het toegankelijk houden van een kasteel of buitenplaats in tijden van Covid-19.

Klimaatbestendigheid: Het veranderende klimaat biedt nieuwe uitdagingen voor de eeuwenoude monumenten, tuinen en parken. Met behulp van verbeterde irrigatiesystemen kan de klimaatbestendigheid van tuinen versterkt worden.

Draagvlak versterking: Vrijwilligers zijn onmisbaar bij het onderhoud en openstellen van de kastelen en historische buitenplaatsen. Projecten die de rol en betrokkenheid van de vele vrijwilligers versterken kunnen vanuit het Themafonds ondersteund worden.

Ambacht en talentontwikkeling; Bijzondere ambachten zijn nodig om de bijzondere collecties actief te behouden. Projecten die ambacht en talentontwikkeling combineren, kunnen gesteund worden.

Read more Read less
from € 10.000 (24%)
View all

Create your fundraising page or join a team with friends, co-workers, your sports team or class mates. Take a look at these inspiring examples.

View all
€ 1.000

Anonymous

03-09-2020 | 13:35